Noutăți

Workshop pentru Sănătatea Mintală & Wellbeing

Pe 30 mai, la 18:30, te așteptăm la Seneca Anticafe pentru un workshop interactiv gratuit, unde vom explora împreună diverse strategii pentru a ne îmbunătăți sănătatea mintală și starea de bine. La Seneca vei găsi un spațiu safe, și un grup de voluntari care îți pot răspunde la întrebări și oferi resurse legate de sănătatea mintală. Vezi mai multe detalii pe pagina evenimentului.

Seară de Poezie #MentalHealthAwarenessMonth

Pe 23 mai, la 18:30, ne întâlnim la Seneca Anticafe la o seară de poezie cu ocazia Mental Health Awareness Month. Citim o selecție din lucrările câștigătoare la Concursul de Creație Mental Health for Romania și dăm posibilitatea și participanților să împărtășască propriile versuri legate de sănătatea mintală. În urma acestui eveniment, sperăm să aducem mai multă înțelegere asupra trăirilor persoanelor afectate de tulburări mintale și să disipăm stigma. Pentru mai multe detalii și înscrieri vezi pagina evenimentului.

Premiați la Gala Capital Excelența în Management

În cadrul Galei care premiază Excelența în Management, Maria Pascale, fondator Mental Health for România, a fost câștigătoare pentru implementarea de workshop-uri de conștientizare a importanței sănătății mintale. Ne-am bucurat de premiu și de oportunitatea de a lua parte la eveniment, alături de managerii incluși în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024. Evenimentul a fost transmis live pe Facebook și poate fi urmărit și pe Youtube.

Atelierele despre sănătatea mintală în școli continuă și în 2024

În lunile ianuarie și februarie, voluntarii asociației noastre au susținut 6 prezentări pentru adolescenții din București și Arad. Un moment notabil a fost prezentarea în cadrul unui eveniment al Clubului Interact Central București, în colaborare cu Colegiul Național „Sfântul Sava”, la care au participat peste 50 de elevi. În cadrul acestui eveniment, voluntarii MHR și elevii au discutat despre semnele celor mai comune tulburări mintale, cum pot să fie prevenite acestea și unde poți cere ajutor dacă te afli într-o situație dificilă. 

Videoconferință organizată de Consiliul Economic și Social despre starea sănătății mintale în România

Pe 26 ianuarie ne-am bucurat să participăm la o dezbatere inițiată de Consiliul Economic și Social (CES) din România, cu tema “Tabloul sănătății mintale în România”. CES a realizat un raport cuprinzător, prezentând situația actuală a sănătății mintale în România, și sugerând introducerea de politici publice care să îmbunătățească atât prevenția cât și tratarea tulburărilor mintale, în sistemul medical, la locul de muncă, și în instituțiile educaționale

Sperăm ca participanții la conversație să continue demersurile începute de CES, și ca propunerile din raport să se materializeze în schimbări în sistemul public.

relațiiself-care

Ajutorul pe care îl oferim celorlalți – o discuție despre comportamentele prosociale

Comportamentele prosociale sunt acele comportamente pe care le facem pentru ceilalţi. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre motivele pentru care ar trebui promovate comportamentele prosociale, ce influenţează implicarea în acest tip de comportamente şi cum se pot dezvolta vă invităm să ascultaţi episodul de podcast integral, dar şi să verificaţi sursele bibliografice folosite.

(1) Aknin, L. B., Van de Vondervoort, J. W., & Hamlin, J. K. (2018). Positive feelings reward and promote prosocial behavior. Current Opinion in Psychology, 20, 55–59. https://doi.org/10.1016/j.copsyc.2017.08.017 

(2) American Psychological Association. (n.d.). Apa Dictionary of Psychology. Retrieved August 23, 2023, from https://dictionary.apa.org/prosocial

(3) Crone, E. A., & Achterberg, M. (2022). Prosocial development in adolescence. Current Opinion in Psychology, 44, 220–225. https://doi.org/10.1016/j.copsyc.2021.09.020

(4) Dahl, A., & Brownell, C. A. (2019). The Social Origins of Human Prosociality. Current Directions in Psychological Science, 28(3), 274–279. https://doi.org/10.1177/0963721419830386

(5) Luberto, C. M., Shinday, N., Song, R., Philpotts, L. L., Park, E. R., Fricchione, G. L., & Yeh, G. Y. (2018). A Systematic Review and Meta-analysis of the Effects of Meditation on Empathy, Compassion, and Prosocial Behaviors. Mindfulness, 9(3), 708–724. https://doi.org/10.1007/s12671-017-0841-8

(6) Mesurado, B., Guerra, P., Richaud, M. C., & Rodriguez, L. M. (2019). Effectiveness of Prosocial Behavior Interventions: A Meta-analysis. In P. Á. Gargiulo & H. L. Mesones Arroyo (Eds.), Psychiatry and Neuroscience Update (pp. 259–271). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-95360-1_21

(7) Helliwell, J., Aknin, L., Shiplett, H., Huang, H., & Wang, S. (2017). Social Capital and Prosocial Behaviour as Sources of Well-Being (w23761; p. w23761). National Bureau of Economic Research. https://doi.org/10.3386/w23761 (8) Pfattheicher, S., Nielsen, Y. A., & Thielmann, I. (2022). Prosocial behavior and altruism: A review of concepts and definitions. Current Opinion in Psychology, 44, 124–129. https://doi.org/10.1016/j.copsyc.2021.08.021

Ascultă episodul pe:

Împreună pentru susținerea accesului către serviciile de terapie din România: Parteneriat cu Hedepy

Hedepy este o platformă ce oferă servicii de psihoterapie online, disponibilă în 12 țări ale lumii, inclusiv România. Aceasta include peste 30 de terapeuți, selectați cu atenție, oferind chiar și un test prin care să te ajute să găsești un specialist potrivit nevoilor tale. 

Începând cu 2024, Mental Health for Romania a devenit partener al platformei de terapie online Hedepy România. În următoarele săptămâni, specialiștii Hedepy vor apărea pe Harta Specialiștilor, iar utilizatorii hărții noastre vor putea accesa direct serviciile complet online oferite de Hedepy. Ulterior, vom lansa un program prin care vom oferi câteva pachete de ședințe gratuite și reduse oferite de specialiștii Hedepy. Menționăm că acest program va fi disponibil doar membrilor serverului nostru de Discord, deci dacă doriți să beneficiați de acesta, vă invităm să vă alăturați serverului, accessând acest link.

reviewsanxietatedepresietraumăself-care

Mental Health in Gaming: 6 jocuri despre sănătatea mintală

“Press any button to start” E curios, nu-i așa? Cum jocurile video ne pot transpune în lumi virtuale cu posibilități nelimitate – de la regate medievale până la orașe distopice dintr-un viitor mult îndepărtat. Cum ne putem pierde în poveștile unor personaje cu care ne putem identifica și al căror destin este dictat chiar de ...

Lansarea Galeriei Concursului de Creație MHR

Lansăm astăzi galeria online cu peste 250 de ilustrații, fotografii, poezii și proze legate de sănătatea mintală, selectate în urma celor 3 ediții ale concursului nostru de creație!

Suntem bucuroși că am reușit să creăm acest spațiu pe site-ul nostru, unde diferite forme de artă portretizează un spectru larg de emoții și experiențe vulnerabile cu sănătatea mintală, în care atât de mulți ne regăsim.

Mulțumim tuturor celor care au avut încredere să ne trimită lucrările lor, echipei MHR care a lucrat luni bune la construirea galeriei și sponsorilor concursului din fiecare an! 💚

Realizările Mental Health for Romania din 2023

Acest an a fost unul în care am crescut și am explorat posibilitățile prin care putem avea un impact cât mai mare în comunitate, despre cum putem ajuta la educarea și conștientizarea tinerilor din România în privința sănătății mintale. 

Echipa noastră a crescut, momentan numărând 40 de voluntari activi și pasionați. În total, în anul 2023 la workshop-urile noastre au participat peste 500 de elevi de liceu și gimnaziu  din județele Dolj, Arad, București, Iași și multe altele. Am beneficiat de atenția unor elevi implicați și de suportul unor profesori mărinimoși. Aprox. 97% din elevii participanți au considerat workshopul util, interesant și bine prezentat.

Harta Specialiștilor MHR, unde specialiști în sănătate mintală din țară se înscriu pentru a putea fi ușor conectați cu cei ce caută ajutor, a ajuns la peste 200 de  psihologi, psihiatri și clinicieni prezenți online. Estimăm că în anul 2023, aprox. 300 de persoane au apelat la servicii de sănătate mintală prin intermediul Hărții, peste 90% din aceștia beneficiind de reduceri sau gratuitate.

În 2023 am relansat și un alt produs MHR, podcastul nostru în care vorbim despre diverse aspecte ale sănătății mintale. Cele 6 episoade produse anul acesta au ajuns la peste 2.100 de ascultători, motiv pentru care vă mulțumim! Ne poți urmări în continuare pe Spotify, Google Podcasts și YouTube.Psss! Un mare anunț vine din partea noastră la începutul lui 2024, dar tu îl afli deja de acum! Suntem foarte aproape de a lansa galeria online a lucrărilor din ultimele 3 ediții ale Concursului de Creație Mental Health for Romania, unde mai mult de 250 de lucrări scrise și grafice vor fi publicate.  Ține ochii pe platformele noastre sociale în ianuarie!

self-caremedicațieterapie

Sănătatea mintală nu e un trend, ci o prioritate – Dr. Gabriel Zanfir

În episodul de astăzi îl avem alături pe Dr. Gabriel Zanfir, medic rezident la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia și psiholog clinician acreditat, care ne vorbește despre sănătatea mintală a tinerilor și despre importanța ajutorului de specialitate când vine vorba de sănătatea noastră mintală.

Ascultă episodul pe:

Un nou semestru vorbind despre sănătate mintală în școlile din România

Noii noștri voluntari MHR au intrat în noul an școlar cu ambiția de a aduce discuțiile despre sănătatea mintală în cât mai multe școli din țară. Astfel Alex Căpitanu a vizitat clasa a IX-a, la Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova, unde elevii au fost implicați și receptivi. De asemenea, Gabriela Roman din Iași a vizitat 30 de elevi de la clasa a X-a a Colegiului Național ”Vasile Alecsandri” în această lună, întâmpinând tot un grup de elevi deschiși la discuția acestei teme.

Dacă vrei să organizezi un atelier prezentat de Mental Health for Romania la clasa ta, îți poți ruga profesorii să se înscrie aici!

10 octombrie: Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Începând din 1992, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dedicat data de 10 octombrie conștientizării sănătății mintale, astfel că azi noi o celebrăm ca Ziua Mondială a Sănătății Mintale. OMS definește sănătatea ca “o stare de bunăstare fizică, mintală și socială și nu doar absența bolii sau a infirmității”, fiind importantă pe tot parcursul dezvoltării noastre și influenţând tiparele relaționale, decizionale și de gestionare a dificultăţilor.

V-am întrebat, prin canalele noastre de Social Media, ce înseamnă sănătatea mintală pentru voi. Vedeți câteva din răspunsuri mai jos.

Știri cu și despre relația românilor cu sănătatea mintală

Pe data de 26 iunie a fost publicat Ordinul 1992/2023 prin care sunt reglementate serviciile publice conexe actului medical, printre care şi normele privind desfăşurarea serviciilor psihologice. Ordinul prevede ca de acum înainte, spaţiile tuturor cabinetelor care livrează servicii psihologice să fie autorizate sanitar DSP, dacă acestea livrează servicii publice conexe actului medical, indiferent că acestea au sau nu contract cu CAS. 

Cerinţele pentru obţinerea avizului sunt mai greu de accesat pentru cabinetele individuale din considerente de spaţiu (spre exemplu cerințe în ceea ce privește numărul de băi, sală de aşteptare etc.) Aceste cerințe sunt și greu de întreţinut din punct de vedere financiar, lucru ce ar putea îngreuna accesibilitatea pentru deținerea / închirierea spațiilor de cabinet. Psihologii ar putea de asemenea să fie nevoiți să crească prețurile, să refuze colaborarea cu CAS și multe alte efecte nedorite într-un sistem în care profesia de psiholog este deja una anevoioasă.

Poți citi aici un articol de opinie despre acest ordin.

Pride Month 🏳️‍🌈

Luna iunie este recunoscută internațional ca Luna Pride, în care celebrăm comunitatea LGBTQ+ 🌈

Sănătatea mintală în rândul acestei comunități a fost un focus important al Mental Health for Romania în ultimii ani, și de aceea ți-am pregătit o imagine de ansamblu a proiectelor noastre pe această temă.

Harta specialiștilor MHR conține psihologi și terapeuți care fac parte sau sunt aliați ai comunității LGBTQ+, și care pot oferi un spațiu sigur pentru consiliere și suport.

Serverul nostru de Discord este un loc pentru discuții libere despre sănătatea mintală. Întregul spațiu este LGBTQ+-friendly, cu zero toleranță la discriminare sau instigare la ură. 

Pe contul nostru de Instagram poți vedea colaborările noastre cu Asociația Accept.

Echipa noastră de cercetare a început un proiect de revizuire a literaturii focusat pe a identifica diferențele între persoanele LGBTQ+ și non-LGBTQ+ în materie de probleme de sănătate mintală. Rezultatele vor fi publicate în anul 2023.

Începând cu ediția din 2022 a Concursului nostru de Creație am acordat un premiu special pentru cea mai bună lucrare care atinge tematica sănătății mintale queer.

Primul centru de psihoterapie gratuită din România a fost deschis în Bucureşti

Primul centru de psihoterapie gratuită din România, Centrul Social de Psihoterapie „Together for Humanity”, a fost deschis oficial în Bucureşti, în luna mai. Este complet funcţional pentru a oferi suport psihologic adulţilor, tinerilor şi copiilor din medii vulnerabile şi defavorizate din întreaga ţară. Centrul are 6 terapeuţi voluntari în prezent, dar numărul lor va ajunge la 30 în total în curând, pentru consiliere psihologică atât fizic, cât şi online.

Perioada examenelor poate fi copleșitoare – vorbește liber pe Discord

Cauți un loc unde să te descarci de greutățile și stresul sesiunii, Bacalaureatului sau examenelor de admitere? Pe serverul nostru de Discord găsești canale dedicate elevilor și studenților, sub numele #elevi și #studenți. Acolo poți vorbi liber cu alți membrii, dar și cu specialiști în sănătate mintală.

Un ultim atelier de sănătate mintală la liceu, înainte de vacanța de vară

Noua noastră voluntară, Catinca Verga, a făcut pe 9 iunie o vizită Colegiului Național ”Matei Basarab” din București, la clasa a XI-a, unde a vorbit în fața a 20 de elevi despre importanța sănătății mintale.

Ea a fost întâmpinată la ora de biologie a doamnei profesoare Urdea, unde elevii au fost receptivi și au interacționat pe parcursul sesiunii. Feedbackul primit de Catinca a fost unul foarte pozitiv, iar noi sperăm că elevii au rămas cu unele cunoștințe noi și utile despre importanța sănătății mintale.Dacă vrei să organizezi un atelier prezentat de Mental Health for Romania la clasa ta, îți poți ruga profesorii să se înscrie pentru semestrul de toamnă aici!

Bun venit noilor membrii ai echipei MHR!

După o perioadă intensă de recrutări în luna aprilie, am întâmpinat mai mult de 20 de noi voluntari în echipa Mental Health for Romania. Aceștia se află atât în țară cât și în afară, cu vârste cuprinse între 17 și 28 de ani, și cu experiențe educaționale și profesionale variate. Ei vor contribui la organizarea a și mai multor ateliere de sănătate mintală, promovare a materialelor create de MHR, și popularea hărții specialiștilor.

Bun venit noi voluntari MHR!

poveste personalăself-caretulburări de alimentație

Despre body shaming in perioada adolescenței

Body shaming este un act în care o persoană își exprimă opinii sau comentarii nesolicitate și de obicei negative despre corpul cuiva (mărime, formă, greutate, etc). Dacă vrei să înveți mai multe despre body shaming în adolescență și moduri în care poate fi gestionat acest fenomen, te invităm să asculți episodul de podcast integral, realizat realizat în parteneriat cu Ridmi Magazine, o revistă cu povești necenzurate pe tema educației din România.

Ascultă episodul pe:

Colaborare Harta Specialiștilor MHR – Banometru

Banometru este un program gratuit care oferă sprijinul unui coach financiar pentru oricine are nevoie de ajutor cu gestionarea cheltuielilor sau creșterea veniturilor. Din experiența lor, echipa Banometru a constatat că cei aflați în dificultate financiară au de cele mai multe ori și alte probleme, de natură psihologică, și că ajutorarea acestor persoane ar trebui făcută din ambele direcții, pentru a avea un rezultat benefic de lungă durată. 

Astfel, colaborăm anul acesta pentru a doua oară cu Banometru pentru a facilita câte 3-4 ședințe de psihoterapie gratuite pentru 50 de beneficiari ai programului lor de coaching financiar. Mulțumim specialiștilor de pe Harta Specialiștilor MHR care s-au oferit să țină aceste sesiuni gratuite!

Site-ul Mental Health for Romania, 100% funcțional!

Luna aceasta am scăpat de bugurile pe care le aveam pe site-ul nostru – https://mentalhealthforromania.org/. De acum poți naviga mai ușor prin articolele noastre de pe blog și poți fi la curent cu toate proiectele și noutățile. Toate acestea mulțumită prietenului nostru Tony Hegyes!

Sănătatea mintală în studenție – Sindicatul Studenților în Cibernetică ASE

O nouă vizită cu un public entuziasmat a avut loc pe 26 aprilie în București, la Facultatea de Cibernetică din cadrul ASE. Diana Iorga, coordonator MHR pentru colaborările educaționale, a discutat cu peste 50 de studenți despre anxietate, stress și burnout, și despre cum putem să navigăm mai ușor astfel de probleme. Noi le mulțumim participanților la eveniment, precum și SiSC ASE, pe care îi găsiți pe Facebook și Instagram.

self-carestresburnoutdificultăți de învățare

De ce amânăm? Știința din spatele procrastinării

„Nu amâna pe mâine ce poți face la fel de bine și poimâine” – spunea Mark Twain. Nu era singurul, însă, pentru că se estimează că „procrastinastus”, cuvânt de origine latină care înseamnă “să amân până mâine”, este în uz încă din anii 1500. Dacă vrei să înveți mai multe despre de ce amânăm, cercetarea din spatele acestui fenomen și cum să treci la acțiune, te invităm să asculți episodul integral.

Ascultă episodul pe:

Fiecare minte contează – Dumbrava, Sat European de Tineret

Pe 1 aprilie am avut onoarea de a lansa seria de ateliere “Dumbrava informată“ cu un workshop pe tema sănătății mintale, facilitat de Ioana Tonceanu, cercetătoare în echipa Mental Health for Romania. Atelierul i-a ajutat pe tineri să conștientizeze importanța sănătății mintale în viața de zi cu zi, să vorbească liberi despre stigmele sănătății mintale și despre cum pot recunoaște indicatorii unei posibile probleme de sănătate mintală.Satul Dumbrava din județul Prahova deține titlul de Sat European de Tineret 2023, acordat în cadrul programului European Youth Village, un program politic de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural. Le puteți urmări evenimentele din acest an pe Facebook și Instagram.

self-caredepresie

Ce impact au hormonii asupra sănătății mintale?

Unii dintre hormonii pe care îi aducem în prim plan sunt cunoscuți publicului larg ca având un efect asupra sănătății mintale, cum ar fi serotonina, dar alții, ca testosteronul, sunt mai puțin cunoscuți și sperăm ca prin acest episod să le amintim ascultătorilor că sănătatea mintală a oricui poate fi afectată de schimbările hormonale prin care trece, indiferent de gen sau vârstă.

Ascultă episodul pe:

Veste bună: mamele vor putea beneficia de consiliere psihologică decontată prin CAS, timp de 4 luni după naștere

Autoritățile vin în întâmpinarea nevoii mari de suport pentru mame, care deseori se confruntă cu depresie post-natală. Noul proiect de Lege nr. 33/2023, în completarea Legii nr. 95/2006, a fost concretizat în luna ianuarie pentru a introduce dreptul femeilor de a beneficia de servicii psihologice și de consiliere post-natale. Această inițiativă vine ca răspuns la statisticile care arată că aproximativ 20% din mame suferă de depresie post natală. Acest procent vizează doar persoanele care au recunoscut oficial că au nevoie de ajutor de specialitate, procentul real fiind mult mai ridicat.

Mai multe detalii aici.

anxietateself-carestresdepresieburnout

Despre sesiune și sănătatea mintală în studenție

Sănătatea mintală a studenților a început să fie recunoscută ca fiind o problemă de sănătate publică la nivel internațional, cu studii din alte țări estimând că între 20 și 40% din studenți ar putea îndeplini criteriile de diagnostic pentru o tulburare de sănătate mintală. Așadar, este timpul să vorbim mai deschis despre acest subiect. Vă invităm să ascultați episodul pentru a afla care sunt experiențele altor studenți din România care trec prin sesiune chiar acum.

Ascultă episodul pe:

De la prietenii MHR 🤝

Reprezentația “The Others“, la București

Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București a adus reprezentația The Others / Ceilalți, concepută la MuseumsQuartier din Viena, în capitală între 12-14 ianuarie. Audiența a explorat conceptul de vulnerabilitate și intimitate prin diferite interacțiuni cu artiștii. Ioana Paula, voluntar MHR, a participat la spectacol: “Interacțiunile pe care le-am avut cu cei trei actori m-au făcut să reflectez asupra credințelor personale despre intimitate și vulnerabilitate. S-a creat un spațiu în care să privesc în mine alături de un străin, care, prin gândurile și emoțiile pe care le exprima, îmi punea în față o oglindă în care să-mi analizez și explorez fricile.“ Îi puteți urmări pe Teatrelli pe Instagram și Facebook.

medicațieterapie

O scurtă istorie a sănătății mintale

Sănătatea mintală a constituit, pentru mult timp, un subiect tabu, oamenii considerând că tulburările din sfera acesteia reprezentau o alegere sau o pedeapsă divină, fiind un motiv de izolare socială. În acest episod de podcast, explorăm progresul viziunilor asupra sănătății mintale, de la teoriile antice la condițiile din aziluri, până la psihanaliză și opțiunile actuale de tratament.

Ascultă episodul pe:

YEVE – Young Europeans Volunteering for Europe

YEVE este un proiect finanțat de Parlamentul European care sprijină tinerii, în special pe cei din mediile dezavantajate, să dobândească cunoștințele necesare pentru a deveni cetățeni implicați, cu inițiative pentru schimbarea în bine a comunității. Proiectul constă într-o serie de sesiuni de formare (online și în persoană), pentru un grup de 42 de tineri din 7 țări diferite.

Ne-am bucurat să fim invitați la una din sesiunile YEVE, unde am avut ocazia să prezentăm povestea din spatele Mental Health for Romania și să-i motivăm pe tinerii participanți să vină și ei cu propriile inițiative pentru a crește conștientizarea pe tema sănătății mintale.

Liceeni interesați de sănătatea mintală

Voluntarii Mental Health for Romania au început anul în forță, cu două licee din țară care au deschis ușile proiectului nostru “Hai să aducem sănătatea mintală în școli”.

Dan Mirea, unul din coordonatorii proiectului, a ținut un workshop în fața a trei clase de a X-a din fostul lui liceu din Craiova, Colegiul Național ”Frații Buzești”. Laura Goia a ajuns și ea la două clase de a XII-a de la Liceul Teoretic ”Gheorghe Marinescu” din Târgu Mureș.

Ei au vorbit despre cum putem detecta și gestiona tulburările mintale și cum apelăm la ajutor. Suntem în continuare în căutare de profesori colaboratori, în special în Cluj, București și Mureș. Găsești multe detalii despre proiect aici.

Hai și tu la petrecerea de Crăciun de pe Discord!

Te așteptăm și pe tine pe serverul nostru de Discord, unde suntem 1200 de persoane care discută deschis despre sănătatea mintală și nu numai. Pe lângă diferitele canale pentru tulburări mintale specifice, care funcționează drept grupuri de suport, avem și canale educaționale, pentru hobby-uri sau pentru diferite evenimente.Hai și tu în seara aceasta (joi, 22 Decembrie), de la ora 20, pe Meeting Room, cu o cană de ceai sau ciocolată caldă! Am pregătit surprize tematice pentru toate vârstele 🎄

Mustăți pentru sănătatea mintală în România

Clubul Social de Bere și Sport, inspirați de mișcarea internațională Movember, vrea ca în luna Noiembrie să promoveze și să atragă atenția asupra sănătății mintale în România – a bărbaților și nu numai. 

Noi le mulțumim din suflet că au ales să facă asta prin organizarea unei strângeri de fonduri în numele nostru, pe care o puteți accesa aici.

Urmăriți-i pe Instagram, unde le puteți vedea mustățile trăznite crescute pe parcursul lunii Noiembrie, exercițiile sportive și multe altele.

borderlineterapiepoveste personală

Viața, înainte și după diagnosticul de tulburare de personalitate

Studiile și sondajele estimează că prevalența tulburării de personalitate borderline (în engleză: Borderline Personality Disorder sau BPD) este de 1.6% la populația totală, iar primele simptome încep să apară la sfârșitul adolescenței sau la începutul vârstei adulte.

Concursul de Creație – Ediția a 3-a

Între lunile septembrie și noiembrie am organizat a treia ediție a concursului nostru de creație artistică pe tema sănătății mintale. Am fost încântați să primim 411 lucrări înscrise la cele 4 categorii: Poezie, Proză, Fotografie și Desen, pictură, colaj & ilustrații. 

Câștigătorii vor fi anunțați de Moș Nicolae prin email, Instagram și Facebook.Mulțumim și Sabrinei Dasca :art:, Andradei Pavel :camera_with_flash: și Ramonei Boldizsar :writing_hand:, pentru că au acceptat să facă parte din juriul nostru și încă o dată și sponsorilor, Fundația Calea Victoriei, Decât o Revistă, Voxa, Okian, Curtea Veche Publishing, Cărturești și Susține Binele, fără de care concursul nu ar fi fost posibil!

70,000 de ore de consiliere psihologică și psihoterapie gratuite pentru copiii din România

Felicităm inițiativa Guvernului României de a oferi servicii gratuite de consiliere psihologică și psihoterapie copiilor, pe o perioadă de doi ani. Ne bucurăm că se fac pași către o societate ce normalizează discuțiile legate de sănătatea mintală și mersul la terapie în rândul tinerilor și sperăm ca demersul să fie urmat de soluții de lungă durată, atât pentru copii cât și pentru adulți.

Pentru ca un copil să poată beneficia de aceste servicii, este necesar ca un părinte, cadru didactic sau asistent social/comunitar să sesizeze nevoia de sprijin psihologic. Recomandarea oficială poate fi făcută de medicul de familie sau un medic de medicină școlară sau psihiatrie pediatrică, urmând ca reprezentantul legal al copilului să aibă posibilitatea să selecteze un specialist înscris în program.Puteți afla mai multe despre program pe site-ul oficial al guvernului.

poveste personalătulburări de somnconcursul de creaţie MHR

2 am

it’s two in the morning. you’re crying. why are you crying? you’re fine. are you though? your head hurts, your hand itches for your phone, this surely is something serious, you’re dying, there’s rot in your head, in your bones, in your chest. you’re dying. you’re dying and no one believes you and you’ve told ...

Concursul de Creație Mental Health for Romania – ediția a 3-a

Revenim cu o nouă ediție a concursului de creație, anul acesta cu și mai multe premii! Ca și până acum, categoriile din cadrul concursului sunt poezie/proză/desen, pictură, colaje & ilustrații/fotografie. Mult succes și dă de veste mai departe și prietenilor!

Înscrie-te

traumăself-carestresanxietate

Ghid de comportare emoțională pentru adolescenți: Cum putem face față perioadelor de incertitudine și stres?

În timp ce scriu aceste prime rânduri, este a 33-a zi de când Rusia a declarat război Ucrainei. Negocierile neutralității se poartă într-o nouă rundă la Istanbul. Prognoza nu pare îmbucurătoare nici pentru cele două țări aflate în conflict, nici pentru restul lumii. Trăim vremuri greu încercate, care au scos la iveală numeroase conflicte latente și care

poveste personalărelațiiself-carestres

Irina (Coffentropy) – social media, mental health

Platformele de social media au devenit omniprezente în viețile noastre, iar, fie că ne dăm seama, fie că nu, cu toții suntem expuși la diverse tipuri de conținut de fiecare dată când accesăm o astfel de platformă. În episodul de astăzi, Larisa stă de vorbă cu Irina Rusu, cunoscută în mediul online sub numele de ”Coffentropy”.

Ascultă episodul pe:

reviewsburnoutdepresieschizofrenietulburare bipolarărelaţii

Cărți pe care le poți citi pentru a înțelege mai bine ce înseamnă afecțiunile psihice

După articolul despre seriale care abordează tematica sănătății mintale, continui seria reprezentărilor afecțiunilor psihice în artă cu forma acesteia pe care eu o apreciez cel mai mult – scrisul. Cărțile care conțin personaje sau povești cu care ne identificăm ne pot face să ne acceptăm și să ne înțelegem propriile

poveste personalărelațiiself-carestres

Cristina Frei (arta, social media, mental health)

În episodul de luna aceasta, ne întâlnim cu perspectiva unui influencer, prin prisma carierei de ilustrator. Rodica vorbește cu creatoarea de conținut, Cristina Frei, despre provocările și bucuriile vieții de designer, jonglând între rolul de tânără mamă, soție, femeie și militant al timpului petrecut autentic în relație cu cei dragi și cu propria persoană.

Ascultă episodul pe:

terapieanxietateself-carestresrespiraţie

Respirația și natura – Cum ne pot însoți în gestionarea anxietății?

Îți faci griji în mod constant pentru viitor? Îți este teamă de ce s-ar putea întâmpla, de felurile în care ai putea eșua sau în care lucrurile ar putea să nu meargă așa cum îți dorești? Te simți neliniștit fără motiv, sau simți deseori că nu poți controla această îngrijorare excesivă? Te simți iritat, obosit

medicațiedepresieadicțiiPTSD

Psihedelice: istoric, cercetare și posibile roluri în psihiatrie

Substanțele psihedelice sunt substanțe psihoactive care modifică modul în care gândim, în care percepem lumea și starea de conștiință, în principal prin acțiunea lor asupra sistemului serotonergic. Cu siguranță că ați auzit de LSD (acid dietilamidolisergic), psilocibină sau ayehuasca, iar dacă nu, vă povestim noi în episodul de luna aceasta.

Ascultă episodul pe:

COVIDanxietatestres

Stresul din perioada examenelor și ce ar schimba elevii la învățământul românesc

Ne aflăm în perioada examenelor, drept pentru care episodul de luna aceasta este realizat împreună cu elevi de liceu, despre experiențele acestora din perioada examenelor și testărilor. Stresul, anxietatea și disconfortul ne pot însoți în multe drumuri către examen sau către predarea foii de examen.

Ascultă episodul pe:

PTSDrelaţiireviewsborderlineterapieautismdepresietulburare bipolarătulburări de personalitate

3 seriale pe Netflix pe care le poți urmări pentru a înțelege mai bine ce înseamnă afecțiunile psihice

După prima mea internare în spitalul de psihiatrie, am fost mereu curioasă să cunosc și să înțeleg cât mai multe despre ce înseamnă să ai și să trăiești cu o boală psihică, să văd alte persoane sau personaje care trec sau au trecut prin ceva asemănător, pentru a

depresiemedicațieterapie

Depresie – de la cum o măsurăm la rolul apropiaților

Dacă vrei să înveți mai multe despre depresie, cum se măsoară, care sunt factorii de risc și despre opțiunile de tratament, dar și dacă vrei să afli cum poți susține un apropiat care se confruntă cu depresia, acest episod este pentru tine. Episodul de luna aceasta adresează depresia, cea mai prevalentă tulburare psihică.

Studiu despre ketamina ca tratament pentru depresie | Kraus, C., Wasserman, D., Henter, I. D., Acevedo-Diaz, E., Kadriu, B., & Zarate Jr, C. A. (2019). The influence of ketamine on drug discovery in depression. Drug discovery today, 24(10), 2033-2043 | EN

Studiu despre probleme in masurarea depresiei | Cai, N., Choi, K. W., & Fried, E. I. (2020). Reviewing the genetics of heterogeneity in depression: operationalizations, manifestations and etiologies. Human molecular genetics, 29(R1), R10-R18 | EN

Studiu despre probleme in masurarea depresiei (subtipul melancolic) | Fried, E. I., Coomans, F., & Lorenzo-Luaces, L. (2020). The 341 737 ways of qualifying for the melancholic specifier. The Lancet Psychiatry, 7(6), 479-480 | EN

Primul ajutor pentru sanatatea mintala | | RO

Carte despre depresie – Demonul Amiezii de Andrew Solomon | RO

Ascultă episodul pe:

poveste personalăstrestulburări de somn

Perfecționismul sau frica de eșec – de la obsesia lui “trebuie” la echilibru

Momentul crunt al adevărului: afişarea rezultatelor… Mă apropiam cu paşi grei de lista cu punctajele, cu teama că rezultatul nu va fi cel dorit. Dacă urma un punctaj mare sau chiar un premiu, era o veste bună, totul în regulă. Dacă era sub aşteptări, atunci nu era o veste rea; era o catastrofă

articol informativmedicaţieself-carestresOCDterapie

Tulburarea obsesiv compulsivă (OCD) – un mic ghid

Ce este tulburarea obsesiv-compulsivă? Cat de des este întălnită? Ce o cauzează și la cine apare? Tipuri de TOC Tratament Ce să fac dacă am simptome? Sfaturi de self-help Ghid pentru apropiați: ce să fac dacă cineva drag ar putea suferi de TOC? Ce este tulburarea obsesiv-compulsivă? Tulburarea obsesiv-compulsivă

terapiepoveste personalăadicţiirelaţii

Drumul de la traumă la ajutor: O poveste despre sănătate mintală și perseverență

Acest articol prezintă povestea lui Daniel și parcursul lui către o viață liniștită în urma experienței sale cu evenimente traumatice și cu primirea diagnosticelor de depresie și tulburare bipolară. ”De mic copil îți dorești să faci ceva când vei fi mare și începi să cauți modele

medicațieterapiepoveste personalăself-care

De vorbă cu un psiholog

“De vorba cu un psiholog” este un episod informativ, dar cald despre profesia de psiholog și ce presupune ea. Larisa Dinu si Rodica Afrăsinei sunt absolvente ale facultății de psihologie, care au ales specializări diferite. Larisa este cercetător în domeniu, iar Rodica Afrăsinei este consilier în dezvoltare personală.

Ascultă episodul pe:

stresADHDdificultăţi de învăţareterapiepoveste personalădepresiemedicaţie

Atenție la neatenție, așa am aflat de ADHD

Atenție la neatenție!, îndemn auzit încă din școala primară, dar pe care nu l-aș fi pus niciodată pe seama unei atipii de dezvoltare – o sintagmă care intimidează și împiedică acceptarea unei realități evidente: cel puțin 1 din 10 persoane primește diagnosticul de Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD, mediatizat în trecut de societatea americană ca

self-caredepresieburnout

Fenomenul burnout

Fenomenul burnout este un subiect de interes în zilele noastre, când apariția și menținerea lui este influențată de mediile organizaționale și vulnerabilitățile individuale. Larisa Dinu, asistent de cercetare în domeniul psihiatriei, împreună cu Rodica Afrăsinei, consilier în dezvoltare personală, discută despre acest fenomen și răspund întrebărilor primite de la voi pe Instagram.

Studiu de prevalență pentru sindromul burnout (2010) | Norlund et al. Burnout, working conditions and gender – results from the northern Sweden MONICA Study, BMC Public Health | EN

Recenzie sistematică (2017) | Salvagioni et al. Physical, psychological and occupational consequences of job burnout: A systematic review of prospective studies, PLoS One, 12(10) | EN

Raport comisionat de Uniunea Europeană cu privire la costuri: Matrix (2013) | Economic analysis of workplace mental health promotion and mental disorder prevention programmes and of their potential contribution to EU health, social and economic policy objectives | EN

Ascultă episodul pe:

poveste personalăbulimietulburări de alimentaţieself-carestresrelaţii

Obsesia corpului perfect. De la dietă la bulimie.

Privind retrospectiv, nu am fost niciodată un copil cu probleme de greutate. Am început să îmi conștientizez corpul în școala primară, cam pe la 7-8 ani. Când a intervenit pubertatea și au început să îmi crească sânii am luat-o efectiv razna

anxietatepoveste personalărelațiiself-carestresterapieCOVIDdepresiemindfulnesssingurătate

Lecții din 2020 despre sănătatea mintală

2020 a fost un an dificil, pe care ni-l vom aduce aminte mult timp de acum înainte. În 2020 am petrecut mai mult timp singuri, am învatat că nu toate lucrurile sunt în controlul nostru și am început să fim și mai recunoscatori pentru ceea ce avem. În acest episod, Larisa Dinu, asistent de cercetare, recapitulează evenimentele anului trecut, identifică două lecții importante din 2020 și propune idei pentru un 2021 mai bun.

Review despre terapia în natură (2018) | Frontiers in Psychology | EN

Studiu despre singurătate în timpul pandemiei (2020) | PLOS ONE | EN

Articol despre COVID-19 și sănătatea mintală (2020) | Mental Health for Romania | RO

Cartea Atomic Habits | James Clear | Elefant.ro | RO

Ghid pentru consiliere psihologică gratuită sau redusă | Mental Health for Romania | RO

Ascultă episodul pe:

traumătulburări de personalitatePTSDrelaţiiborderlineterapiepoveste personalăanxietate

Borderline – cu un picior mereu la război

Manipulatori. Haotici. Instabili. Iraționali. Hipersensibili. Extremi. Toxici. Așa ni se spune. Oamenii cred că suntem de neiubit. Încearcă să stea departe de noi ca să nu îi distrugem, ca nu cumva să-i scoatem afară din zona de confort

medicaţieconcursul de creaţie MHRschizofrenie

„Mă omoară Pascu Paraschiva!”

Dacă mătușa ei se afla în toane bune, Aura o lăsa uneori să stea cu ea în dormitorul părinților și să se uite împreună la televizor, la un film sau serial. Trupul ei mic de copil stătea tolănit în pat, sprijinit de un morman făcut din perne mari și tari umplute cu pene de gâscă

poveste personalămedicațieterapie

Știința din spatele sănătății mintale

Ep 3 – În acest episod, tinerii cercetători din echipa MHR, Dan Mirea și Larisa Dinu, ne povestesc despre știința din spatele sănătății și tulburărilor mintale, dezbătând subiecte diverse precum: sistemul diagnostic și problemele cu acesta, teoriile biologice și psihologice din spatele tulburărilor psihiatrice, modul de funcționare al diferitelor tipuri de tratament si pe ce se bazează acestea și, în final, locul sănătății mintale în cadrul sănătății noastre generale.

Articole:

The Real Problems With Psychiatry | interviu cu Gary Greenberg | EN

  • critică a sistemului diagnostic ca nefiind un produs al științei

Debunking the two chemical imbalance myths, again | Ronald W Pies | EN

  • demontarea mitului dezechilibrului chimic și introducerea modelului
  • bio-psiho-socio-cultural al tulburărilor mintale

Cognitive psychology | Saul McLeod | EN

  • explicație a domeniului psihologiei cognitive și cum îi sunt aplicate principiile în CBT

Psihoterapia cognitiv-comportamentală | ColorMind | RO

  • introducere foarte clară către TCC/CBT și a modelului conceptual din spatele ei

Evidence-Based Therapy: Science or Marketing? | Jonathan Shedler | EN

  • explicație a faptului că doar pentru că CBT este o formă de terapie bazată pe dovezi și principii științifice nu înseamnă că este neapărat mai eficientă decât ex: terapiile psihodinamice

Cărți:

Masters of the Mind | Theodore Millon | EN

  • perspectivă istorică asupra înțelegerii oamenilor și diferitelor culturi asupra sănătății și tulburărilor mintale

The Inflamed Mind | Edward Bullmore | EN

  • cartea în care este prezentată teoria inflamatorie a depresiei de către autorul acesteia

The Globalization of the American Psyche | Ethan Watters | EN

  • despre o altă componentă a sistemului diagnostic eronat pe care nu am apucat să o abordăm, și anume absența diferențelor culturale în înțelegerea tulburărilor

Videoclipuri:

The DSM’s Origin Story | SciShow Psych | EN

  • despre factorii care au dus la conceperea sistemului diagnostic din DSM, niciunul din acești factori nefiind legat de dovezi empirice

Știința din spatele depresiei | ASAPScience | subtitrat în RO

  • concentrat pe teoria neurogenezei, încă una dintre teoriile despre depresie, prin care depresia e legată de regenerarea insuficientă a neuronilor

Neuroscience of anxiety | Neuro Transmissions | EN

Mental disorders as brain disorders | TEDTalk-ul lui Thomas Insel | subtitrat în RO

  • despre tulburările psihiatrice ca afecțiuni ale creierului

The connection between mental and physical health | Pysch Hub Education | EN

  • scurtă animație care prezintă viziunea holistă asupra sănătății generale, care include sănătatea fizică și cea mintală și care reprezintă mai mult decât absența tulburărilor

Ascultă episodul pe:

terapiepoveste personalăanorexiebulimietulburări de alimentaţie

Cum tulburările alimentare mi-au furat adolescența

Este foarte cunoscut că perioada adolescenței, când toți “înflorim” și încercăm să ne descoperim calitățile și cine suntem cu adevărat, poate veni cu anumite dezavantaje. E perioada în care ne dezvoltăm atât mintal cât și fizic, luând anumite decizii care par normale, dar care pot ajunge să ne marcheze pe viață

anxietate

Despre anxietate și toate stările ei – partea II

Ep 2 – Al doilea episod este cea de-a doua partea a dialogului cu Bianca Vătășescu. Bianca Vătășescu este psiholog, psihoterapeut și consultant in carieră și ne vorbește despre anxietate, ce este ea și cum se manifestă. Se aduc în discuție atacurile de panică, legătura dintre anxietate și depresie și importanța terapiei și medicației în lupta cu tulburările mintale.

Ascultă episodul pe:

poveste personalămindfulnessterapie

Terapie online în vremea pandemiei

Cum s-a schimbat procesul terapeutic și intimitatea dintre pacient și psiholog în timpul pandemiei? În perioada pandemiei, terapeuții au mutat toate ședințele din cabinet în mediul online, pe Skype sau WhatsApp Video. Astfel, pacienții fie au continuat ședințele online, fie au renunțat la terapie. Am întrebat psihologii cum se schimbă intimitatea în

anxietate

Despre anxietate și toate stările ei – partea I

Ep 1 – În primul nostru episod de podcast prezentăm prima parte a dialogului pe care l-am avut cu Bianca Vătășescu, psiholog, psihoterapeut și consultant in carieră. Bianca ne vorbește despre anxietate, ce este ea și cum se manifestă. De asemenea, se aduc în discuție atacurile de panică, legătura dintre anxietate și depresie și importanța terapiei și medicației în lupta cu tulburările mintale.

Ascultă episodul pe:

poveste personalăanxietatedepresieadicţiiPTSDstresviolenţa sexuală şi domesticăfobiiterapie

Ce se întâmplă odată ce ai cerut ajutorul unei asociații de servicii sociale?

Majoritatea cazurilor de violență domestică, fie ea de natură fizică sau psihologică, se datorează confruntării agresorului cu acte de violență încă din timpul copilăriei, acesta învățând implicit că violența este modul de abordare a conflictelor. De asemenea, factori contextuali precum furia

terapieanxietatedepresiestresrelaţiiviolenţa sexuală şi domestică

Un alt fel de relații toxice

“Chiar dacă este dificil să reziști presiunilor din partea părinților, lipsei (sau excesului!) de afecțiune și imposibilității de a lega o relație cu părinții, este important să nu te lași prins la mijloc!” Când se menționează termenul de ‘relație toxică’, există tendința de a ne îndrepta cu gândul la neînțelegerile

terapiepoveste personalăanxietateself-carestresrelaţii

Anxietatea – sau despre cum totul e doar “în capul tău”

Eu și anxietatea ne știm de mult. Probabil încă de copii. Nu îmi aduc aminte momentele în care ea să nu fi fost acolo sub o formă sau alta. Sigur, ar putea spune unii, anxietatea e ceva cu care ne confruntăm toți. E un răspuns normal în fața

terapiearticol informativmedicaţieADHDdificultăţi de învăţarerelaţii

Tot ce trebuie să știi despre ADHD

ADHD de-a lungul vieții – ce este, cât de des îl întâlnim, simptome, tratemente și sfaturi Cuprins: Ce este ADHD? Este ADHD o tulburare de sănătate mintală? Simptome Există tratamente? Am ADHD. Ce strategii pot să folosesc în viața mea de zi cu zi? Ce este ADHD? Tulburarea hiperactivă cu deficit de

mindfulnessrespiraţietulburări de somnterapieanxietateadicţiitulburări de alimentaţieself-carestres

Tehnica mindfulness și beneficiile sale

Bigstock James Baraz, autor și instructor de meditație, spunea despre mindfulness că “înseamnă să fii pur și simplu conștient de ceea ce se întâmplă chiar acum, fără a-ți dori să fie altfel, a te bucura de lucrurile care îți plac fără a te atașa de acestea atunci când situația se schimbă

autismanxietatedepresiearticol informativADHDtulburări psihotice

Autismul și tulburările de sănătate mintală care însoțesc autismul la adulți

Ce sunt tulburările de spectru? Autismul și tulburările de spectru sunt tulburări de neurodezvoltare caracterizate prin dificultăți de comunicare, interacțiune socială și comportamente sau interese repetitive. Tulburările care se încadrează pe spectrul autist sunt autismul, sindromul Asperger și autismul atipic
©Brittany England

autoagresiunetraumătulburări de personalitateterapiepoveste personalădepresietulburare bipolară

Eu și tulburările mintale: o poveste despre stigmă, diagnostice și regăsire

Am tot auzit cam toată viața mea de om de 20 de ani “gândește pozitiv” sau “nu mai gândi negativ” sau “dacă gândești negativ doar asta o sa atragi”. Sigur, e destul de ușor pentru un om “normal” să își îndepărteze gândurile mai puțin plăcute, dar ce se întâmplă cu cineva care încearcă și încearcă din nou și din nou și nu reușește? Nu reușește să fie “pozitiv”, ca “restul”. Aceste două cuvinte sunt străine pentru mine de multă vreme deja.

PTSDself-carestresterapiedepresietulburare bipolarătraumăarticol informativmedicaţie

Tulburarea bipolară: tot ce trebuie să știi

Ce este tulburarea bipolară Cat de des este întălnită? Ce o cauzează și la cine apare? Simptome: cum îmi dau seama dacă e posibil să sufăr de tulburare bipolară? Tratamentul: cum se tratează tulburarea bipolară Ce să fac dacă am simptome? Viața cu o diagnoză și auto-ajutorul Ghid pentru apropiați: ce să

terapieanorexiearticol informativbulimiemedicaţietulburări de alimentaţie

Tulburările de alimentație: o scurtă introducere

Cuprins: Ce sunt tulburările de alimentație? Tulburările de alimentație sunt afecțiuni medicale care se manifestă printr-un comportament alimentar alterat, precum mâncatul prea puțin sau în exces, însoțit de obicei de o imagine negativă și gânduri obsesive legate de propriul corp sau propria greutate. NB: tulburările de alimentație sunt adesea extrem de grave și pot pune ...

terapieautismanorexieanxietatedepresieschizofrenieadicţiitulburare bipolarăborderline

Tulburările mintale în artă

Acest articol abordează legătura dintre artă (în principal artele plastice), artiști și sănătatea mintală. Sunt aduse în discuție atât terapia prin artă, cât și ceea ce au reușit pacienții internați în spitalele de psihiatrie să creeze și cum au contribuit aceștia la un nou curent.

COVID

COVID-19 și mental health: informații & sfaturi

Recenta infecție cu coronavirusul SARS-CoV-2, care cauzează boala COVID-19, a devenit foarte repede cea mai acută problemă de sănătate la nivel mondial, fiind declarată recent o “pandemie” de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În ultimele cinci zile s-au luat măsuri drastice și în România, precum anularea tuturor evenimentelor cu peste 100 de persoane, închiderea școlilor și suspendarea exportului de medicamente în afara țării.