Noutăți

Atelierele despre sănătatea mintală în școli continuă și în 2024

În lunile ianuarie și februarie, voluntarii asociației noastre au susținut 6 prezentări pentru adolescenții din București și Arad. Un moment notabil a fost prezentarea în cadrul unui eveniment al Clubului Interact Central București, în colaborare cu Colegiul Național „Sfântul Sava”, la care au participat peste 50 de elevi. În cadrul acestui eveniment, voluntarii MHR și elevii au discutat despre semnele celor mai comune tulburări mintale, cum pot să fie prevenite acestea și unde poți cere ajutor dacă te afli într-o situație dificilă. 

Videoconferință organizată de Consiliul Economic și Social despre starea sănătății mintale în România

Pe 26 ianuarie ne-am bucurat să participăm la o dezbatere inițiată de Consiliul Economic și Social (CES) din România, cu tema “Tabloul sănătății mintale în România”. CES a realizat un raport cuprinzător, prezentând situația actuală a sănătății mintale în România, și sugerând introducerea de politici publice care să îmbunătățească atât prevenția cât și tratarea tulburărilor mintale, în sistemul medical, la locul de muncă, și în instituțiile educaționale

Sperăm ca participanții la conversație să continue demersurile începute de CES, și ca propunerile din raport să se materializeze în schimbări în sistemul public.

relațiiself-care

Ajutorul pe care îl oferim celorlalți – o discuție despre comportamentele prosociale

Comportamentele prosociale sunt acele comportamente pe care le facem pentru ceilalţi. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre motivele pentru care ar trebui promovate comportamentele prosociale, ce influenţează implicarea în acest tip de comportamente şi cum se pot dezvolta vă invităm să ascultaţi episodul de podcast integral, dar şi să verificaţi sursele bibliografice folosite.

(1) Aknin, L. B., Van de Vondervoort, J. W., & Hamlin, J. K. (2018). Positive feelings reward and promote prosocial behavior. Current Opinion in Psychology, 20, 55–59. https://doi.org/10.1016/j.copsyc.2017.08.017 

(2) American Psychological Association. (n.d.). Apa Dictionary of Psychology. Retrieved August 23, 2023, from https://dictionary.apa.org/prosocial

(3) Crone, E. A., & Achterberg, M. (2022). Prosocial development in adolescence. Current Opinion in Psychology, 44, 220–225. https://doi.org/10.1016/j.copsyc.2021.09.020

(4) Dahl, A., & Brownell, C. A. (2019). The Social Origins of Human Prosociality. Current Directions in Psychological Science, 28(3), 274–279. https://doi.org/10.1177/0963721419830386

(5) Luberto, C. M., Shinday, N., Song, R., Philpotts, L. L., Park, E. R., Fricchione, G. L., & Yeh, G. Y. (2018). A Systematic Review and Meta-analysis of the Effects of Meditation on Empathy, Compassion, and Prosocial Behaviors. Mindfulness, 9(3), 708–724. https://doi.org/10.1007/s12671-017-0841-8

(6) Mesurado, B., Guerra, P., Richaud, M. C., & Rodriguez, L. M. (2019). Effectiveness of Prosocial Behavior Interventions: A Meta-analysis. In P. Á. Gargiulo & H. L. Mesones Arroyo (Eds.), Psychiatry and Neuroscience Update (pp. 259–271). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-95360-1_21

(7) Helliwell, J., Aknin, L., Shiplett, H., Huang, H., & Wang, S. (2017). Social Capital and Prosocial Behaviour as Sources of Well-Being (w23761; p. w23761). National Bureau of Economic Research. https://doi.org/10.3386/w23761 (8) Pfattheicher, S., Nielsen, Y. A., & Thielmann, I. (2022). Prosocial behavior and altruism: A review of concepts and definitions. Current Opinion in Psychology, 44, 124–129. https://doi.org/10.1016/j.copsyc.2021.08.021

Ascultă episodul pe:

Împreună pentru susținerea accesului către serviciile de terapie din România: Parteneriat cu Hedepy

Hedepy este o platformă ce oferă servicii de psihoterapie online, disponibilă în 12 țări ale lumii, inclusiv România. Aceasta include peste 30 de terapeuți, selectați cu atenție, oferind chiar și un test prin care să te ajute să găsești un specialist potrivit nevoilor tale. 

Începând cu 2024, Mental Health for Romania a devenit partener al platformei de terapie online Hedepy România. În următoarele săptămâni, specialiștii Hedepy vor apărea pe Harta Specialiștilor, iar utilizatorii hărții noastre vor putea accesa direct serviciile complet online oferite de Hedepy. Ulterior, vom lansa un program prin care vom oferi câteva pachete de ședințe gratuite și reduse oferite de specialiștii Hedepy. Menționăm că acest program va fi disponibil doar membrilor serverului nostru de Discord, deci dacă doriți să beneficiați de acesta, vă invităm să vă alăturați serverului, accessând acest link.

anxietatedepresietraumăself-carereviews

Mental Health in Gaming: 6 jocuri despre sănătatea mintală

“Press any button to start” E curios, nu-i așa? Cum jocurile video ne pot transpune în lumi virtuale cu posibilități nelimitate – de la regate medievale până la orașe distopice dintr-un viitor mult îndepărtat. Cum ne putem pierde în poveștile unor personaje cu care ne putem identifica și al căror destin este dictat chiar de ...

Lansarea Galeriei Concursului de Creație MHR

Lansăm astăzi galeria online cu peste 250 de ilustrații, fotografii, poezii și proze legate de sănătatea mintală, selectate în urma celor 3 ediții ale concursului nostru de creație!

Suntem bucuroși că am reușit să creăm acest spațiu pe site-ul nostru, unde diferite forme de artă portretizează un spectru larg de emoții și experiențe vulnerabile cu sănătatea mintală, în care atât de mulți ne regăsim.

Mulțumim tuturor celor care au avut încredere să ne trimită lucrările lor, echipei MHR care a lucrat luni bune la construirea galeriei și sponsorilor concursului din fiecare an! 💚

Realizările Mental Health for Romania din 2023

Acest an a fost unul în care am crescut și am explorat posibilitățile prin care putem avea un impact cât mai mare în comunitate, despre cum putem ajuta la educarea și conștientizarea tinerilor din România în privința sănătății mintale. 

Echipa noastră a crescut, momentan numărând 40 de voluntari activi și pasionați. În total, în anul 2023 la workshop-urile noastre au participat peste 500 de elevi de liceu și gimnaziu  din județele Dolj, Arad, București, Iași și multe altele. Am beneficiat de atenția unor elevi implicați și de suportul unor profesori mărinimoși. Aprox. 97% din elevii participanți au considerat workshopul util, interesant și bine prezentat.

Harta Specialiștilor MHR, unde specialiști în sănătate mintală din țară se înscriu pentru a putea fi ușor conectați cu cei ce caută ajutor, a ajuns la peste 200 de  psihologi, psihiatri și clinicieni prezenți online. Estimăm că în anul 2023, aprox. 300 de persoane au apelat la servicii de sănătate mintală prin intermediul Hărții, peste 90% din aceștia beneficiind de reduceri sau gratuitate.

În 2023 am relansat și un alt produs MHR, podcastul nostru în care vorbim despre diverse aspecte ale sănătății mintale. Cele 6 episoade produse anul acesta au ajuns la peste 2.100 de ascultători, motiv pentru care vă mulțumim! Ne poți urmări în continuare pe Spotify, Google Podcasts și YouTube.Psss! Un mare anunț vine din partea noastră la începutul lui 2024, dar tu îl afli deja de acum! Suntem foarte aproape de a lansa galeria online a lucrărilor din ultimele 3 ediții ale Concursului de Creație Mental Health for Romania, unde mai mult de 250 de lucrări scrise și grafice vor fi publicate.  Ține ochii pe platformele noastre sociale în ianuarie!

self-caremedicațieterapie

Sănătatea mintală nu e un trend, ci o prioritate – Dr. Gabriel Zanfir

În episodul de astăzi îl avem alături pe Dr. Gabriel Zanfir, medic rezident la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia și psiholog clinician acreditat, care ne vorbește despre sănătatea mintală a tinerilor și despre importanța ajutorului de specialitate când vine vorba de sănătatea noastră mintală.

Ascultă episodul pe:

Un nou semestru vorbind despre sănătate mintală în școlile din România

Noii noștri voluntari MHR au intrat în noul an școlar cu ambiția de a aduce discuțiile despre sănătatea mintală în cât mai multe școli din țară. Astfel Alex Căpitanu a vizitat clasa a IX-a, la Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova, unde elevii au fost implicați și receptivi. De asemenea, Gabriela Roman din Iași a vizitat 30 de elevi de la clasa a X-a a Colegiului Național ”Vasile Alecsandri” în această lună, întâmpinând tot un grup de elevi deschiși la discuția acestei teme.

Dacă vrei să organizezi un atelier prezentat de Mental Health for Romania la clasa ta, îți poți ruga profesorii să se înscrie aici!

10 octombrie: Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Începând din 1992, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dedicat data de 10 octombrie conștientizării sănătății mintale, astfel că azi noi o celebrăm ca Ziua Mondială a Sănătății Mintale. OMS definește sănătatea ca “o stare de bunăstare fizică, mintală și socială și nu doar absența bolii sau a infirmității”, fiind importantă pe tot parcursul dezvoltării noastre și influenţând tiparele relaționale, decizionale și de gestionare a dificultăţilor.

V-am întrebat, prin canalele noastre de Social Media, ce înseamnă sănătatea mintală pentru voi. Vedeți câteva din răspunsuri mai jos.