Hai să aducem sănătatea mintală în școli!

În România, mulți adolescenți se confruntă cu tulburări de sănătate mintală, care conform OMS încep să se manifeste în medie în jurul vârstei de 14 ani. Cu toate acestea, sănătatea mintală este un subiect considerat încă tabu în școlile din România, iar educația formală pe această temă lipsește aproape cu desăvârșire. Ca urmare, mulți elevi suferă în tăcere și nu primesc sprijin din partea celor din jur sau ajutor specializat atunci când este nevoie.

Pentru a începe să schimbăm lucrurile, în toamna anului 2021 am dat startul proiectului “Hai să aducem sănătatea mintală în școli”, în cadrul căruia voluntarii Mental Health for Romania țin workshopuri despre sănătatea mintală în licee din toată țara. Workshopurile, concepute de cercetători în domeniile psihologiei și psihiatriei, îi învață pe elevi cum să identifice cele mai comune tulburări mintale, unde și cum pot cere ajutor și cum îi pot susține pe cei apropiați. Ulterior, psihologii care asistă la workshopuri pot prelua materialele și ține aceste workshopuri în liceul lor.

Am ajuns la 3050 de elevi din

35 de licee din România

Numărul de prezentări ținute în fiecare județ

Feedback-ul elevilor

Această prezentare a fost foarte utilă și recomand profesorilor să aducă proiectul în școala lor, deoarece este un subiect foarte important și care devine din fericire mai cunoscut și ne ajută să înțelegem mai bine unele persoane.

Alexandru

În opinia mea, proiectul acesta poate ajuta tinerii să conștientizeze gravitatea problemelor mintale, reduce bullying-ul și poate elimina rușinea legată de a cere ajutor.

Maria

Prezentarea mi s-a părut foarte utilă și prezentată foarte frumos, pe un limbaj pe care l-ar putea înțelege oricine.

George

Prezentarea Mental Health nu doar ca aduce la cunoștință tipurile de boli și manifestările acestora, dar și susține elevii în a cere ajutor atunci când întâmpină dificultăți psihologice. Mi-a plăcut întregul proiect și mi-a dărâmat câteva din miturile legate de sănătatea psihică a omului.

Irina

Prezenatrea este extrem de utilă, având în vedere faptul că subiectul acesta este de cele mai multe evitat în multe grupuri sociale. Informația a fost de calitate și cred ca ne a ajutat pe toți, iar profesorii care asistă la prezentare poate o să încerce să fie mai prezenți în aceste tipuri de conversații, fără a mai fi nesiguri sau sa se simtă incomod.

Dana

Prezentarea m-a făcut sa conștientizez câteva lucruri pe care nu știam ca le experimentez și cred ca ar fi bine dacă ar vedea și părinții aceasta prezentare. I-ar ajuta sa înțeleagă unele chestii ca fiind mai serioase decât li se pare lor ca sunt.

Liviu

Prezentarea a fost foarte bine structurată și foarte bine gândită. Pune în evidență simptomele unor boli care în ziua de azi nu sunt luate în serios. De asemenea, scoate în evidență faptul că trebuie să avem grijă cum ne purtam cu alții și cum unele vorbe pot afecta o persoană emoțional.

Raluca

Sperăm ca, în câțiva ani, toți elevii din țară să fie conștienți de importanța sănătății mintale și să dețină cunoștințe de bază despre cum să aibă grijă de propria sănătate mintală, prevenind pe cât posibil apariția unei tulburări!

Vrei să aduci workshopurile MHR și în liceul tău? Spune-le profesorilor tăi să completeze formularul de mai jos!