Proiectele LGBT

În România, persoanele LGBTQ+ (lesbiene, gay, bisexuale, transgender sau queer) au un risc de 2 ori mai mare de a dezvolta o tulburare de sănătate mintală și de 6 ori mai mare de a avea o tentativă de suicid decât persoanele heterosexuale și cisgender.

Acest lucru se datorează unui număr mult mai mare de factori dăunători sănătății mintale datorați homofobiei și transfobiei, precum discriminarea în toate formele ei, respingerea din partea familiei și prietenilor, bullying-ul sau violența motivată de ură. Discriminarea se manifestă și la nivelul serviciilor medicale și psihologice (în principal din cauza existenței specialiștilor homofobi și/sau transfobi), astfel că tocmai persoanele care au cea mai mare nevoie nu primesc sprijinul adecvat.

Prin proiectele noastre, dorim să (1) ajutăm persoanele LGBTQ+ să găsească un specialist potrivit, (2) împărtășim informații despre sănătatea mintală și povești personale adresate specific persoanelor queer și (3) creăm un spațiu safe și o comunitate în care persoanele queer se pot exprima liber.

Harta Specialiștilor MHR

Pe Harta Specialiștilor, unde centralizam serviciile de sănătate mintală din țară, poți folosi filtrele noastre customizate pentru a găsi:

  • specialiști care se identifică ca LGBTQ+
  • specialiști LGBTQ+-friendly
  • specialiști care au experiență cu persoane non-heterosexuale
  • specialiști care au experiență cu persoane transgender sau non-binare

Serverul de Discord

Serverul nostru de Discord este un spațiu safe pentru discuții libere despre sănătatea mintală. Întregul spațiu este LGBTQ+-friendly și nu tolerăm niciun fel de discriminare, limbaj discriminatoriu sau instigare la ură față de orice minoritate. De asemenea, avem un canal #🌈lgbtq dedicat persoanelor din comunitate și discuțiilor cu tematică queer.

Queer mental health stories

În colaborare cu Asociația Accept, în iunie 2021 (luna Pride) am adunat o serie de povești personale despre experiențele (atât pozitive cât și negative) cu sănătatea mintală ale câtorva persoane queer din România. Poveștile au fost înregistrate în format audio și conțin teme diverse, precum iubirea queer, coming out, bullying și discriminare în școală, homofobie, transfobie, depresie, anxietate socială și disforie de gen.

Workshop Bucharest Pride

Tot în colaborare cu Asociația Accept, în iunie 2022 am organizat un workshop în persoană în cadrul Bucharest Pride. Workshopul a cuprins atât informații generale despre sănătatea mintală cât și conținut specific pentru comunitatea LGBTQ+, precum obstacolele cu care se confruntă persoanele queer în materie de sănătate mintală, disforia de gen și tranziționarea în siguranță (pe cât este posibil în România), și alegerea unui terapeut potrivit și LGBTQ+-friendly.

Cercetare

Echipa noastră de cercetare a început un review de literatură focusat pe a identifica diferențele între persoanele LGBTQ+ și non-LGBTQ+ în materie de probleme de sănătate mintală, prevalența acestora, și factori care favorizează apariția lor. Rezultatele cercetării urmează să fie publicate în anul 2023.

Premiu Cea mai buna lucrare queer la Concursul de Creație 2022

Începând cu ediția din 2022, vom acorda un premiu special la Concursul de Creație pentru cea mai bună lucrare care atinge tematica sănătății mintale queer. Lucrarea poate fi înscrisă în oricare categorie – poezie, proză, desen/colaj/ilustrație sau fotografie.