3 seriale pe Netflix pe care le poți urmări pentru a înțelege mai bine ce înseamnă afecțiunile psihice

© The Daily Collegian

După prima mea internare în spitalul de psihiatrie, am fost mereu curioasă să cunosc și să înțeleg cât mai multe despre ce înseamnă să ai și să trăiești cu o boală psihică, să văd alte persoane sau personaje care trec sau au trecut prin ceva asemănător, pentru a reuși să găsesc confort și alinare în faptul că nu sunt singura care se confruntă cu astfel de afecțiuni, mai ales într-o societate în care acest subiect a fost mereu tabu.

Dorința de a mă vedea reprezentată în cărți, la televizor sau în filme nu a dispărut niciodată și nici nu cred că ar trebui. Curiozitatea de a vedea personaje ce trăiesc cu boli mintale, reprezentate cu acuratețe, a fost pentru mine un mijloc de acceptare a faptului că am o afecțiune psihică. Aceste reprezentări contează foarte mult, atât pentru cei care trăiesc cu boli mintale cât și pentru cei care nu au aceste afecțiuni.

Boala mintală nu ar mai trebui să fie folosită ca un instrument de intrigă. Portretizarea în filme sau seriale a bolilor mintale era folosită de cele mai multe ori pentru crearea unor povești pentru un personaj negativ. Stigmatul social din jurul bolilor mintale, cum ar fi schizofrenia, PTSD-ul sau tulburarea bipolară, provine adesea din reprezentările incorecte din mass-media. Ce este cel mai tragic la aceste portretizări e contribuția lor la o atitudine culturală de stigmatizare, neînțelegere și respectiv frică, la credințe și percepții total eronate, care nu au nicio legătură cu realitatea.

Din aceste motive, cred că este foarte important să avem personaje principale și povești care expun întâmplări și descrieri reale, concrete, ale afecțiunilor psihice. În căutarea mea de a găsi astfel de resurse, am descoperit 3 seriale pe Netflix care, din experiența personală, expun foarte bine viața unor oameni cu diverse afecțiuni mintale:

1. Crazy Ex-Girlfriend – tulburarea de personalitate borderline (BPD)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=9eKnMzilZfY

BPD este o tulburare caracterizată prin schimbări rapide de dispoziție, frică extremă de abandon, identitate de sine instabilă, comportamente autodistructive și anxietate. O reprezentare media a acestor comportamente este protagonista serialului de comedie Crazy Ex-Girlfriend.

Intriga se învârte în jurul Rebeccăi Bunch, intepretată de Rachel Bloom, o avocată inteligentă, atractivă și de success, care renunță la viața aproape perfectă din New York pentru a-și urmări impulsiv iubitul din liceu.

Serialul descrie relația ei disfuncțională cu părinții, lupta cu anxietatea și depresia, cât și relațiile romantice din jurul acestora. Mai mult, ultimul sezon al serialului descrie modul în care Rebecca primește în cele din urmă diagnosticul corect și începe să meargă la terapie.

Titlul face aluzie la modul în care limitele și acțiunile personajului principal sunt deseori descrise ca “nebunești”, iar povestea își propune să reducă stigmatul din jurul afecțiunilor psihice, în special cel al tulburării de personalitate borderline.

2. Atypical – tulburarea de spectru autist (ASD)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ieHh4U-QYwU

Atypical este un serial de comedie ce îl are în prim plan pe Sam, un elev de liceu în vârstă de 18 ani diagnosticat cu tulburare de spectru autist (ASD), o tulburare de dezvoltare caracterizată prin comportamente restrânse, repetitive și deficit în interacțiunea socială.

Serialul descrie simptomele clinice ale acestei tulburări prin atacurile de anxietate recurente ale lui Sam în contextul transferului surorii sale la o altă școală, suprasolicitării senzoriale, încărcării creierul cu prea multe informații, și a respingerii sale de către ceilalți colegi.

Persoanele cu autism sunt de obicei descrise ca având un interes în domeniile legate de matematică sau știință, astfel că este refreshing să vedem cum Sam găsește bucurie într-o activitate artistică și creativă, ilustrațiile. Acest hobby relaxant, folosit în mod repetat pentru a face față anxietății sale, evoluează într-un adevărat talent.

În cele din urmă, Atypical arată că persoanele cu autism pot atinge un nivel ridicat de independență, chiar și fără supravegherea îngrijitorilor. Acest lucru poate fi posibil atunci când pacienții din spectrul autist utilizează resursele psihosociale, cum ar fi ajutorul specialiștilor (psiholog, psihiatru), terapia de grup etc. În felul acesta, în cadrul serialului, Sam își descoperă puterea și primește atât sprijin emoțional cât și practic în timpul înscrierii sale la facultate.

De menționat faptul că acest serial are și limitările sale – Sam este descris ca un personaj cu autism cu un grad foarte ridicat de funcționare, nu ia medicamente psihotrope și nu are nici alte comorbidități. Astfel, mesajul pe care acest serial dorește să-l transmită s-ar putea să nu rezoneze cu pacienții de la capătul mai sever al spectrului.

Cu toate acestea, Atypical este un serial demn de remarcat, care se străduiește să transmită reprezentări cât mai precise și atente ale persoanelor cu autism, încorporând voci din comunitatea autistă și aducând în producție consultanți și actori cu TSA.

3. Spinning Out – tulburarea bipolară, tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), depresie

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=AmdnhR1Ie7g

Serialul “Spinning Out” o are ca protagonistă pe Kat Baker, o patinatoare olimpică, a cărei încredere în abilitatea sa de a patina s-a diminuat în urma unui accident din cadrul unei competiții.

Pe lângă PTSD și depresie, acest serial are în prim plan tulburarea bipolară, care este destul de rar portretizată în divertisment. În rare ocazii în care ne întâlnim cu ea, reprezentarea este una eronată sau supra dramatizată. Acest serial, în schimb, arată normalitatea unei vieți trăite de personaje care au afecțiuni psihice și prezintă de-a lungul episoadelor întregul spectru de simptome al tulburării bipolare.

Contrar credinței populare, deși bipolaritatea este definită de episoade maniacale și depresive separate, este obișnuit ca persoanele care suferă de această afecțiune să aibă episoade mixte, în care sunt prezente atât simptomele de manie cât și de depresie, aspect reflectat și în acțiunile lui Kat. Aceasta se luptă cu tulburarea bipolară, moștenită de la mama ei, Carol, și, printre crize severe de depresie și episoade mixte, se străduiește să-și găsească echilibrul și să nu renunțe la pasiunea ei pentru patinaj.

Consider că serialul reprezintă tulburările mintale într-un mod destul de autentic, arătând totodată și modul în care acestea pot afecta relația cuiva cu familia și prietenii. În timp ce numele serialului face o referință clară la “spinning” – a te roti pe gheață, el simbolizeaza și pierderea controlului experimentată de persoanele bipolare atunci când trec printr-un episod maniacal.

——————–

Reprezentarea afecțiunilor psihice în media este extrem de importantă, deoarece ajută la înțelegerea și recunoașterea cât mai clară a acestor boli, iar în felul acesta se construiește empatie și compasiune față de persoanele cu un diagnostic. Pentru cei care se confruntă cu diverse boli psihice, consider că este o modalitate foarte benefică de acceptare a bolii, de normalizare și de integrare a ei în viața de zi cu zi. Cu cât vorbim mai mult despre astfel de subiecte și le întâlnim tot mai des în jurul nostru, cu atât mai mult vor dispărea prejudecățile și stigmatul asociat bolilor mintale.

Pentru mine aceste seriale au fost extrem de vindecătoare. Nu m-am mai simțit singură și am primit curajul necesar ca să-mi accept tulburarea psihică și să o privesc cu alți ochi, am găsit alinare și înțelegere, iar totul a devenit mult mai ușor.

Astfel, cred că și pe voi o să vă binedispună o comedie-musical precum Crazy Ex-Girlfriend, serialul de familie Atypical vă va relaxa, iar seria Spinning Out vă va introduce în lumea fascinantă a patinajului artistic. Vizionare plăcută!


Resurse despre tulburările menționate în articol:

Related posts

anxietypersonal storyrelationshipsself-carestresstherapy

Anxietatea – sau despre cum totul e doar “în capul tău”

Eu și anxietatea ne știm de mult. Probabil încă de copii. Nu îmi aduc aminte momentele în care ea să nu fi fost acolo sub o formă sau alta. Sigur, ar putea spune unii, anxietatea e ceva cu care ne confruntăm toți. E un răspuns normal în fața

ADHDdepressionlearning difficultiesmedicationpersonal storystresstherapy

Atenție la neatenție, așa am aflat de ADHD

Atenție la neatenție!, îndemn auzit încă din școala primară, dar pe care nu l-aș fi pus niciodată pe seama unei atipii de dezvoltare – o sintagmă care intimidează și împiedică acceptarea unei realități evidente: cel puțin 1 din 10 persoane primește diagnosticul de Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD, mediatizat în trecut de societatea americană ca