Cărți pe care le poți citi pentru a înțelege mai bine ce înseamnă afecțiunile psihice

Autor: Alexandra Peia

Partea I – autobiografii, memorii

După articolul despre seriale care abordează tematica sănătății mintale, continui seria reprezentărilor afecțiunilor psihice în artă cu forma acesteia pe care eu o apreciez cel mai mult – scrisul. Cărțile care conțin personaje sau povești cu care ne identificăm ne pot face să ne acceptăm și să ne înțelegem propriile trăiri, lectura devenind astfel o sursă terapeutică. Citind, descoperi că nu ești singur/ă, că există și alți oameni la fel ca tine, care au trecut prin experiențe similare și au reușit să le gestioneze cu succes, iar apoi au avut curajul incredibil de a-și împărtăși poveștile cu milioanele de cititori.

În continuare o să vă recomand o serie de cărți care mi-au plăcut fiindcă au relatat cu exactitate ce înseamnă să trăiești cu o boală mintală, contribuind astfel la creșterea conștientizării și înțelegerii afecțiunilor psihice.

1. I Never Promised You A Rose Garden – Joanne Greenberg/ Hannah Green (limba engleză)

Copertă carte "Nu ți-am promis niciodată o grădină de trandafiri"

“I Never Promised You A Rose Garden”, în traducere “Nu ți-am promis niciodată o grădină de trandafiri”, scrisă de Joanne Greenberg sub numele de Hannah Green, este prima carte pe care am descoperit-o în căutările mele de a înțelege mai bine afecțiunile psihice. Am aflat despre autoare într-un documentar despre persoane care s-au recuperat, cu ajutorul tratamentului, din diverse afecțiuni psihice, și în care aceasta și-a prezentat cartea ca fiind o biografie ușor fictivă scrisă la finalul luptei cu boala.

În carte, Joanne povestește despre o fată de 16 ani care cu timpul se retrage din realitatea de zi cu zi într-o lume imaginară, asemeni unui regat luxuriant dar amenințător, în care se găsesc diverse personaje ce îi transmit zilnic mesaje.

Cartea este foarte bine scrisă și relatează într-un mod onest și detaliat lupta de trei ani a adolescentei cu schizofrenia, punând accent pe relația ei cu medicul psihiatru care i-a oferit uneltele necesare recuperării: “Am scris acest roman pentru a oferi o imagine a ceea ce înseamnă să ai schizofrenie și a ceea ce se poate realiza cu ajutorul unei relații de încredere între un terapeut talentat și un pacient. Nu este o istorie sau un studiu de caz; îmi place să cred că este un imn către realitate.”

2. Dante’s Cure – Daniel Dorman (limba engleză)

Copertă carte "Dante's cure"

Fiecare capitol din această carte începe cu un citat din Infernul (parte din Divina Comedie de Dante Alighieri), autorul făcând aluzie la starea de spirit a personajului principal Catherine și la stadiul recuperării sale.

Catherine, în vârstă de 19 ani, suferă de schizofrenie severă și este internată în spital, auzind în permanență voci. Psihiatrul ei, doctorul Daniel Dorman, care este și autorul acestei cărți, descoperă că rădăcinile comportamentului psihotic al pacientei sale se află nu doar în dezechilibre chimice, ci și în circumstanțele familiale.

Autorul reconstituie viața timpurie a lui Catherine și debutul bolii sale cu detalii izbitoare, acoperind întregul tratament pe care îl primește. Grație devotamentului și perseverenței doctorului Dorman timp de 6 ani, Catherine reușește să aibe parte de o nouă viață, în care în loc să fie învinsă de boală, preia controlul asupra propriei vieți. Spre finalul cărții, devenim martori la succesul lui Catherine când aceasta ia examenul pentru a se certifica ca asistentă în psihiatrie și devine totodată activistă pentru drepturile pacienților cu tulburări psihice.

Daniel Dorman ne oferă o poveste plină de curaj și speranță, o inspirație pentru fiecare dintre noi care luptăm pentru recuperare, vindecare și, bineînțeles, revenirea la o viață cât se poate de normală după lupta cu o afecțiune psihică.

3. Picking Up The Broken Pieces – Arielle Bradberry (limba engleză)

Copertă carte "Picking Up The Broken Pieces"

“Picking Up The Broken Pieces” este o carte pe care am descoperit-o în pandemie, anul trecut, pe un canal de sănătate mintală de pe Instagram. A fost o oportunitate minunată prin care am cunoscut-o și pe autoarea cărții și am reușit să povestesc mai multe cu ea într-un video call. Prin urmare, am aflat de la ea că și-a publicat cartea singură și toți banii pe care îi câștigă din vânzarea cărților vor fi donați spitalelor de psihiatrie de la ea din oraș.

Arielle scrie despre propria ei luptă cu depresia, anxietatea și episoadele psihotice. În cazul ei, ea ajunge să aibă probleme de sănătate mintală din cauza stresului și a burnout-ului. Episoadele psihotice pe care le trăiește sunt descrise cu exactitate, la fel ca și stările pe care le are în urma tratamentelor medicamentoase.

E o carte pe care am citit-o într-o suflare și de care pur și simplu nu am putut să mă desprind, deoarece este foarte reală și directă. Trecând și eu prin experiențe asemănătoare cu autoarea, pot spune că este foarte reconfortant să știi că nu ești singur/ă atunci când te confrunți pentru prima dată cu probleme psihice, mai ales într-o lume unde acest subiect a fost mai mereu ascuns. Mi-a plăcut enorm cartea și pot spune că este foarte terapeutică, Arielle reușind să transforme o serie de experiențe dureroase într-o poveste vindecătoare, să devină o inspirație pentru comunitatea de oameni care se luptă să găsească un sens în afecțiunea cu care se confruntă, sau pur și simplu să găsească metode prin care să o gestioneze.

„Picking Up The Broken Pieces” este o relatare sinceră și foarte intimă a lui Arielle. E ca un jurnal al amintirilor și al experiențelor ei, povestea fiind scrisă cu speranța că stigma asociată bolilor mintale o să dispară și tot mai mulți oameni o să înceapă să vorbească deschis despre ceea ce simt cu adevărat.

4. The Noonday Demon: An Atlas of Depression – Andrew Solomon (limba engleză/română)

Copertă carte "Demonul Amiezii. O Anatomie a Depresiei"

Am descoperit această carte prima oară în engleză și apoi am avut bucuria de a o vedea în sfârșit tradusă și în limba română, ca “Demonul Amiezii. O Anatomie a Depresiei”.

Spre deosebire de celelalte cărți, aceasta mi s-a părut destul de grea, foarte complexă și ușor filosofică, dar totodată o carte foarte bună care disecă pe toate părțile depresia și bolile mintale.

Cartea este scrisă pe parcursul a 5 ani și include trei căderi nervoase ale autorului, fiind astfel foarte informativă, onestă și sfâșietoare. El creează imaginea unei boli care, deși universal experimentată, este totodată profund individuală ca trăire și manifestare.

“Demonul amiezii explorează, cu imagini grăitoare și până în străfunduri, fenomenul melancoliei și al spaimei. E o mărturie cuprinzătoare în toate sensurile – personal, științific, istoric și politic – asupra depresiei clinice, a originilor ei, a modalităților de manifestare și a tratamentului necesar. O lucrare importantă care vorbește despre suferință, dar și, chiar într-o mai mare măsură, despre speranță.” Kay Redfield Jamison, profesoară de psihiatrie (vezi și cartea 6).

Andrew Solomon are și un Ted Talk foarte bun (“Depression, the secret we share”), unde vorbește despre experiența sa de-a lungul anilor cu boala.

5. The Neuroscientist Who Lost Her Mind: My Tale of Madness and Recovery – Barbara K. Lipska, Elaine McArdle  (limba engleză/română)

Copertă carte "The Neuroscientist who lost her mind"

“Sunt o neurocercetătoare. Pe parcursul întregii mele cariere am studiat bolile mintale, specialitatea mea fiind schizofrenia. În iunie 2015, fără avertisment, propria mea minte a luat o întorsătură ciudată și înfricoșătoare.” Barbara K. Lipska

Barbara Lipska este diagnosticată la începutului anului 2015 cu melanom metastatic în lobul frontal al creierului. Pe măsură ce cancerul progresează și Barbara primește tratament, aceasta începe să prezinte simptome comportamentale și cognitive asemeni unor afecțiuni precum schizofrenia și demența. Familia Barbarei devine foarte alarmată de ceea ce se întâmplă, mai ales pentru că autoarea nu este conștientă de ceea ce trăiește. Treptat, ea urmează tratamentul și este ajutată de întreaga familie și prieteni pentru a se recupera. Odată revenită la o oarecare normalitate, după aproape 2 luni de la experimentarea unor simptome acute, Barbara începe să își amintească ce s-a întâmplat și, cu ajutorul cunoștințelor sale de neuroștiințe, identifică modalitățile în care creierul său s-a schimbat.

Autoarea explică faptul că simptomele pe care le-a avut le imită foarte bine pe cele ale persoanelor care suferă de diverse tulburări mintale, precum schizofrenia. Ea subliniază că aceste afecțiuni sunt boli ale creierului, nu defecte ale oamenilor, și tocmai de aceea ele trebuie privite și tratate precum oricare alte boli fizice.

Majoritatea pacienților cu cancere cerebrale similare nu supraviețuiesc pentru a-și descrie calvarul prin care trec, însă memoriile Barbarei arată că puterea și curajul, și uneori și privilegiul și o rețea de sprijin stabilă, sunt esențiale pentru recuperare.

Cartea este foarte informativă și inspirațională, arătând călătoria Barbarei de la sănătate la “nebunie” și înapoi.

6. An Unquiet Mind. A Memoir of Moods and Madness – Kay Redfield Jamison (limba engleză)

Copertă carte "O Minte Neliniștită"

“An Unquiet Mind”, în traducere “O Minte Neliniștită”, este o autobiografie a profesoarei de psihiatrie Kay Redfield Jamison, care a întreprins și numeroase cercetări în domeniul tulburării bipolare.

Cartea detaliază experiența autoarei cu tulburarea bipolară și modul în care aceasta a afectat-o în diverse domenii ale vieții sale, din copilărie și până la scrierea cărții. Prin cele povestite, Kay vrea să arate efectul acestei tulburări în relații, atât de familie cât și romantice, în viața profesională și în cunoașterea de sine. Autoarea evidențiază efectele dăunătoare ale bolii, dar pe alocuri creează și spațiu pentru a fi recunoscătoare pentru lupta pe care o duce cu această afecțiune și modul în care i-a schimbat viața.

Tulburarea bipolară este examinată atât din perspectiva unui terapeut și doctor în domeniu, cât și a celei de pacient, cartea oferind astfel o imagine holistică, unică, asupra afecțiunii.

“An Unquiet Mind” este o carte de memorii profund transformatoare, în special pentru persoanele care se confruntă cu tulburarea bipolară, care o pot vedea ca un ajutor real în gestionarea bolii și recuperare.

7. Everything here is beautiful – Mira T. Lee (limba engleză)

Copertă carte "Everything Here is Beautiful"

Ultima mea recomandare este o poveste complexă despre două surori de origine chineză, Miranda și Lucia. Romanul expune într-un mod realist felul în care tulburările mintale pot afecta nu doar persoana bolnavă, dar și pe toți cei din jurul ei. Lucia se confruntă cu schizofrenie, iar Miranda e sora care îi stă alături și o ajută să lupte cu boala.

Deși această carte aduce în prim plan afecțiunile psihice, întreaga poveste atinge în profunzime teme precum dragostea, familia și viața ca imigrant. Povestea autoarei Mira T. Lee este despre speranță și luptă, mai ales atunci când totul pare imposibil.

Miranda luptă pentru a asigura și păstra siguranța și sănătatea mintală a Luciei, încercând din răsputeri să o convingă pe sora ei să își respecte tratamentul și să își ia medicamentele, însă Lucia consideră că ea nu este bolnavă și că nu are nevoie de medicamente. Am empatizat profund cu situația, având experiențe similare cu membri ai propriei familii. Cred puternic că o persoană se poate însănătoși doar atunci când își acceptă afecțiunea și începe să caute ajutor, respectiv să meargă la doctor și să primească tratament, pe care să și-l administreze apoi cu rigurozitate.

“Acesta nu este un basm. Lucrurile nu ies bine doar pentru că așa vrei tu.” spune Mira T. Lee. Romanul Mirei este o explorare atentă și profundă a bolilor mintale, o poveste frumoasă despre vieți obișnuite și despre impactul tulburărilor psihice asupra unei familii, despre lupta lor continuă pentru a oferi înțelegere, sprijin și îngrijire unui membru care suferă.

——————–

Fiecare lectură de mai sus mi-a fost o sursă de speranță, putere, înțelegere și alinare, deoarece am reușit sa găsesc atât de mulți autori prinși la rândul lor într-o bătălie în care credeam că sunt singură. M-am conectat cu scrierile lor și le-am simțit asemeni unor prieteni care te iau în brațe la finalul unei zile lungi și grele și îți promit că în cele din urmă totul va fi bine.


Resurse despre tulburările menționate în articol:

Articole similare

terapiedepresietulburare bipolarătraumăarticol informativmedicaţiePTSDself-carestres

Tulburarea bipolară: tot ce trebuie să știi

Ce este tulburarea bipolară Cat de des este întălnită? Ce o cauzează și la cine apare? Simptome: cum îmi dau seama dacă e posibil să sufăr de tulburare bipolară? Tratamentul: cum se tratează tulburarea bipolară Ce să fac dacă am simptome? Viața cu o diagnoză și auto-ajutorul Ghid pentru apropiați: ce să

borderlineterapieautismdepresietulburare bipolarătulburări de personalitatePTSDrelaţiireviews

3 seriale pe Netflix pe care le poți urmări pentru a înțelege mai bine ce înseamnă afecțiunile psihice

După prima mea internare în spitalul de psihiatrie, am fost mereu curioasă să cunosc și să înțeleg cât mai multe despre ce înseamnă să ai și să trăiești cu o boală psihică, să văd alte persoane sau personaje care trec sau au trecut prin ceva asemănător, pentru a