Mental Health in Gaming: 6 jocuri despre sănătatea mintală

Autor: Alex Căpitanu

© Microsoft

“Press any button to start”

E curios, nu-i așa? Cum jocurile video ne pot transpune în lumi virtuale cu posibilități nelimitate – de la regate medievale până la orașe distopice dintr-un viitor mult îndepărtat. Cum ne putem pierde în poveștile unor personaje cu care ne putem identifica și al căror destin este dictat chiar de noi, jucătorii.

Odată ce stigma din jurul sănătății mintale a început să se disipe, diferite afecțiuni psihice au devenit o temă recurentă în jocurile video. Astfel, am selectat 6 jocuri care abordează acest subiect într-o manieră inovatoare și care, mai presus de toate, au reușit să mă facă să înțeleg mai bine prin ce trec. De la povești captivante despre prietenie sau iubire la provocări dificile și alegeri narative importante, sunt sigur că toate jocurile despre care voi vorbi în continuare vă vor oferi o perspectivă unică asupra sănătății mintale:

1. Sky – Children of Light

Putem găsi frumusețe în a-i ajuta pe cei din jurul nostru?

Sky-Children of the Light, dezvoltat de thatgamecompany, își propune să răspundă la această întrebare.

Confuz, te trezești într-o lume abandonată, cufundată într-un întuneric profund, pe care doar tu o mai bântui. Chiar dacă la început singurătatea poate fi intimidantă, jocul îți va explica  repede că în acest “open world” vast poți intalni alți jucători. Alături de ei, vei porni într-o aventură pentru a găsi lumina demult pierdută a acestui tărâm.

Ce face jocul cu adevărat special este gameplay loop-ul inovator, în care mini-poveștile și relațiile de prietenie pe care le poți lega cu ceilalți jucători, împreună cu muzica și spațiul de joc dinamice, reprezintă diferite etape ale vieții și ale experienței umane.

Imersându-te în “Sky-Children of the Light” te poți desprinde de cotidianul vieții de zi cu zi, de stres, temeri, frustrări, și poți pătrunde într-o lume în care tot ce contează este să cauți, alături de alte persoane, binele și fericirea.

2. Gris

O poveste spusă prin culori.

Gris începe cu una dintre cele mai impresionante secvențe întâlnite de mine într-un joc video: artwork-ul și sound design-ul sunt împletite cu măiestrie pentru a reda fericirea pe care o simte protagonista. În câteva secunde însă, lumea lui Gris se destramă, iar ea rămâne singură. Culorile vii de la început sunt înlocuite de un alb-negru monoton reflectând trauma trăită de personaj.

Pe măsură ce povestea se dezvoltă, paleta de culori se îmbogățește, portretizând tumultul interior ce o încearcă pe Gris. În acest mod, jocul își utilizează artwork-ul deosebit pentru a ilustra cele 5 stadii ale durerii. Primul nivel se concentrează pe prima etapă – negarea, urmată de furie, imaginată ca un deșert roșu, aproape infinit. Comportamentul lui Griș devine eratic, ea ajungând să distrugă tot ce îi stă în cale. Odată ajunsă la capătul deșertului însă, în fața lui Gris se deschide un nou tărâm – negocierea. În cel de-al treilea nivel, decorul se schimbă cu o pădure feerică, în care verdele este culoarea predominantă. Se pot observa totuși urme de nuanțe roșiatice, sugerând că stadiile durerii nu sunt mereu liniare și perfect separabile. Din acest punct, destinul lui Gris continuă pe niște căi neașteptate, pe care vă invit să le explorați pentru a afla cum apar ultimele două etape ale durerii și ce personaje se mai alătură călătoriei lui Gris. 

Din punct de vedere al gameplay-ului, Gris este un sidescroller cu elemente puzzle. Chiar dacă la început ghicitorile pe care Gris trebuie sa le rezolve sunt destul de ușoare, dificultatea crește odată cu avansarea în joc. Eu cel puțin m-am blocat la mai multe secțiuni și am găsit mai multe puzzle-uri destul de complexe, cu soluții “outside the box”. 

Povestea rămâne totuși cel mai memorabil aspect al jocului. Printr-o serie de emoții de pierdere, tristețe, regret, furie, dar și iubire și regăsire interioară, învățăm că, oricât de singuri ne-am simți, există mereu un drum către speranță.

3. Celeste

“This mountain might be a bit much for you.”

Celeste începe prin a-i spune jucătorului că probabil nu va termina misiunea principală. E  neobișnuit ca un joc să înceapă prin descurajarea jucătorului, dar este o secvență potrivită atunci când luăm în considerare povestea pe care Celeste încearcă să o spună. Madeleine, o adolescență trans, începe o călătorie spirituală de descoperire a sinelui, încercând să urce pe vârful muntelui Celeste – unul dintre cei mai înalți și mai periculoși din toată lumea.

Jocul își spune povestea prin dificultatea ridicată (și, uneori, frustrantă) a nivelurilor de “parkour”, care reflectă intensitatea luptei lui Madeleine cu tulburarea de anxietate și stima de sine scăzută. Pe parcursul jocului, asistăm la dezvoltarea interioară a personajului, care câștigă mai multă forță și se împacă cu propria persoană, ajutată de cei pe care îi întâlnește în drumul ei. Fără a intra în teritoriul spoilerelor, pot spune că, până la final, sunt șanse mari să vărsați câteva lacrimi.

Revenind la gameplay-ul propriu-zis, mecanicile de platforming sunt fluide și intuitive: este plăcut să o controlezi pe Madeleine, iar interfața jocului te ajută să înțelegi care-ți sunt obiectivele și ce poți face în fiecare nivel. Designul nivelurilor este, de asemenea, fantastic, încorporând multe idei creative pentru a crește treptat dificultatea, iar coloana sonoră completează perfect călătoria lui Madeleine. Deși Celeste este considerat unul dintre cele mai grele jocuri video, există multe opțiuni de accesibilitate disponibile, astfel încât fiecare jucător poate adapta experiența după bunul plac

All in all, Celeste este unul dintre cele mai bune jocuri pe care le-am jucat, atât datorită platforming-ului care rămâne distractiv și dificil pe tot parcursul jocului, cât și firului narativ emoționant care reușește să prezinte lupta interioară a unui personaj transgender cu tulburările de anxietate și depresie.

4. Night in the Woods

“Nothing is going to save us forever. But a lot of things can save us today”

Dintre toate jocurile menționate până acum, consider că Night in the Woods (dezvoltat de Infinite Fall) vine cu cea mai bună portretizare a tulburărilor mintale – chiar dacă gameplay-ul nu este cel mai interesant, povestea și personajele pe care le vei întâlni pe parcurs reușesc să facă jocul memorabil.

În urma unui eveniment traumatic, Pisica Mae se vede nevoită să se întoarcă în orașul natal. Aici se reîntâlnește cu toți prietenii din adolescență și se reapucă de toate activitățile care o făceau cândva fericită. Curând, însă, jucătorul își dă seama că viața lui Mae este trăită în umbra depresiei și anxietății, marcate de sentimente de izolare și singurătate. Personajele din jurul ei sunt și ele afectate, de asemenea, de relații toxice, familii abuzive și discriminare. Astfel, firul narativ dezvăluie jucătorilor cât de comune sunt tulburările mintale, precum și felul în care acestea ne afectează sistematic viața de zi cu zi. 

Odată ce povestea evoluează, personajele sunt nevoite să se ajute reciproc pentru a face față dificultăților. Jocul accentuează în acest mod importanța suportului emoțional în challenge-urile de zi cu zi. Pe final, jocul aduce în prim plan și diferitele moduri în care personajele încearcă să evite confruntarea cu afecțiunile mintale de care suferă – un alt tip de comportament deseori intalnit în realitate.

Night in the Woods a rămas cu mine pentru portretizarea sa dură, dar foarte veridică, a unor vieți afectate de tulburări mintale, și îl recomand cu ușurință oricui dorește să aibă o înțelegere mai profundă a acestor afecțiuni.

5. Life is strange


“Sometimes when you meet someone who’s going to change your life… You just know it, I guess.”

Life is Strange este un joc despre alegeri. De la alegeri banale, între ce să mănânci la prânz sau cu cine îți petreci timpul liber după liceu, până la alegeri care pot schimba cursul umanității. Astfel, jocul echipei Dontnod Entertainment se distinge prin abilitatea jucătorului de a influența evenimentele poveștii, dictand alegerile protagonistei, Max.

Ca în Night în the Woods, Max se întoarce în orașul natal, unde se reconectează cu cea mai bună prietenă din copilărie, Chloe, care însă moare la scurt timp după. În urma acestui eveniment traumatic, Max capătă puterea de a da timpul înapoi, pentru a-și salva prietena.

Urmează o poveste impresionantă, plină de elemente supranaturale, în care Max trebuie să afle mai multe despre trecutul prietenei sale, pentru a-i salva viața. Aici intervine mecanica principală: alegerile lui Max, care o pot ajuta pe Chloe să gestioneze depresia și anxietatea. 

Prietenia dintre cele două adolescente este dezvoltată pe toată durata poveștii, iar eu am rămas captivat de personaje și de călătoria lui Max. Ce m-a marcat cel mai mult este felul în care jocul abordează tema sănătății mintale – persoanele care suferă în singurătate de depresie sau anxietate sunt portretizate cu compasiune, iar jucătorii sunt încurajați să descopere importanța prieteniei și cum pot oferi sprijin apropiaților aflați în situații de criză.

6. Depression Quest

Cu toții știm ce e depresia, nu?

Aș spune că nu. Depresia a devenit cu siguranță un buzzword, pe care majoritatea persoanelor îl pot recunoaște, dar puțini știu cu exactitate în ce constă această tulburare.

Depression Quest este un joc în browser care își propune să crească gradul de conștientizare pe tema tulburărilor mintale și să simuleze experiențele unei persoane obișnuite care suferă de depresie.

Ca jucător, vei primi în fiecare zi un rezumat despre starea psihică a personajului, împreună cu ce activități ai întreprins pe parcursul zilei și ce decizii ai de luat în viitor. Unele decizii sau opțiuni de dialog sunt inaccesibile, pentru a ilustra cum depresia sau anxietatea socială te pot paraliza în fața unor situații aparent banale și îți pot afecta funcționalitatea în viața de zi cu zi.

Jocul ilustrează cât de dificil este să te confrunți zilnic cu aceste tulburări, însă îți amintește și că de cele mai multe ori nu ești singur și există speranță, chiar dacă pe moment pare imposibil de crezut acest lucru. 

.

That was quite a list! Toate jocurile despre care am vorbit sunt excepționale, folosindu-se de lumi fictive cu povesti captivante și mecanici complexe pentru a aduce lumină asupra luptei cu cele mai comune tulburări mintale. Intrând în pielea a 6 personaje care se confruntă cu astfel de afecțiuni, am rămas la sfârșitul zilei cu ideea că nu trebuie să le confrunt singur, și mă simt mai confortabil să cer ajutor. Sper să rezoneze și cu voi într-un mod similar.

.

Mulțumim comunității de pe serverul nostru de Discord pentru recomandări! Dacă ați jucat și alte jocuri în care apar teme legate de sănătatea mintală, sau care v-au ajutat sa treceți prin momente mai dificile, ne puteți scrie pe mail sau social media și le vom adăuga la lista de recomandări.

Articole similare

schizofrenietulburare bipolarărelaţiireviewsburnoutdepresie

Cărți pe care le poți citi pentru a înțelege mai bine ce înseamnă afecțiunile psihice

După articolul despre seriale care abordează tematica sănătății mintale, continui seria reprezentărilor afecțiunilor psihice în artă cu forma acesteia pe care eu o apreciez cel mai mult – scrisul. Cărțile care conțin personaje sau povești cu care ne identificăm ne pot face să ne acceptăm și să ne înțelegem propriile

anxietatetraumăself-carestres

Ghid de comportare emoțională pentru adolescenți: Cum putem face față perioadelor de incertitudine și stres?

În timp ce scriu aceste prime rânduri, este a 33-a zi de când Rusia a declarat război Ucrainei. Negocierile neutralității se poartă într-o nouă rundă la Istanbul. Prognoza nu pare îmbucurătoare nici pentru cele două țări aflate în conflict, nici pentru restul lumii. Trăim vremuri greu încercate, care au scos la iveală numeroase conflicte latente și care